Educație

Cinci tineri și-o arhivă de artă fără praf

În timp ce spațiul din cadrul Expo Transilvania este ocupat de cea mai mare expoziție de artă din țară, undeva în spate, ascuns bine de pereți este așezat un cort alb. O echipă formată din cinci studenți ai Universității de Artă și Design (UAD) și fotografi independenți lucrează la formarea unei arhive online cu fotografii ale creațiilor ieșite din mâinile absolvenților UAD.

Toate imaginile cu lucrările de  lincență și masterat ale absolvenților UAD urmează să fie puse pe o platfomă online unde pot fi vizionate de oricine. Astfel se dorește crearea unei punți de legătură între absolvenți și galeriile internaționale de artă. Pavel Curagău a absolvit acum un an UAD-ul și este cel care a avut ideea acestui proiect:

 „Prin acestă platformă online ne dorim să oferim odată șansa artiștilor de a avea fotografii cu lucrările lor de licentă chiar și după ce expoziția a luat sfârșit  iar un al doilea mare avantaj este acela că universitatea noastră o să aibă o metodă în plus de promovare. Mai mult, oamenii de la galeriile importante de artă pot vedea lucrările absolvenților. Asfel se creează premise în plus când vine vorba de posibilitatea de angajare sau colaborare cu galerii sau curatori cu renume internațional. Nu în ultimul rând posibilitatea de a fi văzut de galerii importante ar trebuii să îi motiveze mai mult pe studenți înspre a face lucrări de calitate.”


Deși ideea a apărut în urmă cu aproximativ patru ani, proiectul propriu-zis funcționează abia de doi.  Pavel mai spune că la început nu a găsit oameni care să rezoneze cu ideea lui. Convins de utilitatea unui astfel de proiect, după ce a absolvit facultatea, a încercat să pornească proiectul de unul singur:  

„Neoficial, fotografierea operelor de artă a absolvenților a început cu patru ani în urmă, când la o ediție am mers pe cont propriu însă nu am reușit să documentez toate lucrările. Nu m-am lăsat descurajat de insuccesul meu, iar la un moment dat ideea mea a ajuns și la Daniel Popescu, președintele Asociației Studenților din Universitatea de Artă și Design (ASUAD).Cu ajutorul lui am reușit să realizăm proiectul în forma actuală. Președintele ASUAD, Daniel, este omul care se ocupă de toate detalile proiectului.Pe lângă faptul ca scris proiectul de finanțare, tot el se ocupă și de tot ce tine de organizarea fotografilor și postarea acestora online.” 


 Este o muncă care necesită multă gândire

 Expoziția din 2015 a fost prilejul perfect pentru a-și perfecționa modul de organizare  și fotografiere.


„Este a doua dată când facem asta. Anul trecut am fotografiat complet  prima expoziție a UAD, atunci am învățat din greșeli, iar anul acesta am știut cum să ne organizăm,” declară Pavel.

O activitate care pare la îndemâna oricui, fotografierea operelor de artă, necesită foarte multă concentrare și efort psihic. Când vine vorba de numărul de ore pe care îl petrece la o ședință foto, Pavel spune zâmbind: „Cu fiecare operă pe care o așez în fața aparatului trebuie să schimb așezarea luminilor. Este o muncă care necesită multă gândire. Dacă estimez că am nevoie de cinci ore de fotografiere  sunt sigur că voi munci zece, deoarece sunt multe  lucruri care nu pot fi anticipate. Foarte importantă este pregătirea dinaintea ședinței foto. După ce construiesc toate condițiile necesare  fotografierea prorpiu zisă devine mult mai simplu de realizat. Deși procesul este unul lung, nu contează numărul de ore petrecut, ci rezultatul final.”


Fotografii de aici aproximează că munca de procesare și editare a imaginilor va dura cel puțin la fel de mult cât a durat și cea de fotografiere, adică aproximativ șase zile. Proiectul la care lucrează cei cinci se bucură și de finanțarea Primăriei ,Consiliului Local Cluj și Consiliul județean Cluj astfel fiind acoperite cheltuielile necesare creării și menținerii galeriei online cu fotografii .

Echipamentul foto cu care se lucrează este în mare parte al lui Pavel, doar două lumini de studio sunt imprumutate de la studioul  foto cu care el, Bogdan Blenche și Gabriela Beszka, doi dintre colegii din proiect, colaborează.


Succesul înseamnă a învăța din greșeli

Pavel se declară un pasionat de fotografie și un iubitor de artă, așadar, îmbinând utilul cu plăcutul a mai colaborat cu galerii de artă cunoscute: ,,Până acum am folosit această metodă cu cei de la galeria Sabot de la Fabrica de Pensule, Galeria Kontakt, am fotografiat  pentru diverși artiști, iar acum am un număr de oameni cu care colaborez constant.”

Mai spune că deși la prima vedere munca pe care o face nu este una grea, ea se dovedește a fi extrem de solicitantă: „Am fotografiat pentru un artist foarte bun din Cluj.Atunci a trebuit să fotografiez o pictură cu o suprafață lucioasă și în relief, neavând destul timp pentru a experimenta și experiență, rezultatul nu a fost pe placul lui. După acest episod m-am ambiționat foarte mult și am început să mă documentez, am citit foarte mult, am sunat fotografi cu experiență și am experimentat foarte mult. Astfel am ajuns la formula de astăzi care înseamnă să fotografiezi în timp ce ești conectat la un laptop pentru a putea verifica fiecare detaliu al imagini , dacă culorile sunt redate cu exactitate, dacă lumina este uniform distribuită pe toată suprafața obiectului fotografiat și multe altele. Acum  sunt mulțumitor pentru acel eșec, am evoluat foarte mult după acel episod.”

Lucrările prezentate anul acesta de către studenții absolvenți ai UAD aparțin celor de la licență și de la masterat. Pavel alături de echipa sa se joacă cu lumina și documentează fiecare lucrare. Mai apoi, o fotografiază astfel încât rezultatul final să reprezinte munca tinerilor artiști. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter